4 Bedroom Detached Barn Conversion

The Swiss Barn Burton-in-Kendal, LA6 1LX

4

Sold STC £425,000

Property Brochure

Location Map

Floor Plan

Video

EPC Information

Converted in approx 2000
– 4 bedroom detached house
– Solid oak staircase, floors and bannisters
– Council tax band E
– Mains gas, electricity, water and drainage
– New boiler and water tank
– 3 miles to the M6
– 11 miles to Kendal
– 11 miles to Lancaster

Parking for two to three cars lies to the front of the handsome stone built barn.

Upon entry into The Swiss Barn stash the coats and boots in the handy built-in unit in the utility room opposite the front door, before stepping up to the left where, immersed in light streaming in from the full height window, the open-plan dining room awaits…

Immediately catching the eye is the contemporary glazed and oak open staircase, drawing your gaze to the high windows and corner log burner. Solid oak flooring completes the rustic mood in this welcoming entrance.

Ideal for dinner parties, the large log-burning stove stands in the front corner of the dining room, throwing its heat up the striking open staircase and to the mezzanine balcony, heating the rooms directly above.

Aged-effect decorative beams add a rustic element to this cosy and contemporary barn conversion, alongside the feature nooks and alcoves, used for shelving books and storing wood.

Spot-lit, flawlessly plastered white ceilings contrast with the textured exposed stone of the walls, while sturdy oak flooring underfoot runs into the kitchen and up the glazed, oak staircase.

Looking out of the full height window, observe the stone wall, deep border and mature orchards opposite, and catch a glimpse of the free-range chickens as they scamper about – a refreshing reminder of the rurality of The Swiss Barn’s seat on the cusp of the Silverdale and Arnside Area of Outstanding Natural Beauty.

Slip through to the left, to the Shaker-style kitchen.

Solid oak worktops sit above cream coloured units, housing an array of cupboards and drawers. Overhead, original beams are dotted with holes where meat hooks would once have hung, a nod to the antiquity of the building.

Cook up a feast on the Rangemaster double oven, with gas hob, and leave the clear up to the integrated dishwasher. A chef’s kitchen, note the additional veg-prep sink next to the main basin, with ingrained drainage…and, of course, the built-in wine rack above the American-style fridge-freezer. The washer and dryer are stashed out of sight in the utility room.

Above the sink, an oak shelf demonstrates the high-quality finish of this home, as the carefully crafted wood curves around the exposed rounded stone of the wall, taking ‘bespoke design’ to another level.

On sunny mornings, open the patio door and take your tea and toast al fresco. Light shines through this door and also through the quirky Velux to the rear of the kitchen.

Returning to the dining room, take the handful of steps to another corridor, to find a double bedroom on the right.

Walls dressed in muted pink and cream tones, light streams in through the full height window, illuminating the desk perfectly. Ideal for homework, crafting or reading.

The corridor leading to the master bedroom was once a corridor connecting the former school to the dormitories at the rear of the property.

Soothing damson tones coat the walls in this spacious and relaxing bedroom, offset by the natural exposed stone. Designed to the owner’s directions, the dressing table is set back into an alcove – everything works so well in The Swiss Barn. Cool in the summer months, this room is quietly set back from the main entertaining areas of the lower floor.

In the morning, awake and draw open the blinds to look out on plants and birds in this quiet spot.

Bespoke oak wardrobes contain a hidden surprise…open up the central section to reveal a secret doorway into the hidden en-suite bathroom.

Sandy travertine tiles mingle with fawn painted walls, while heated floors create a cosy space in which to refresh and relax.

Even the mirrored cupboard above the sink has been thoughtfully sunk back into the wall to avoid unnecessary collisions. Electric toothbrush charging sockets are also in-built. Spritz the cares of the day from your shoulders in the glass-encased walk-in shower.

From the dining room, take the oak staircase with its modern glass balustrades up to a landing, brimming with light from the full height windows to the front.

On the left, a large double bedroom comes complete with two alcoves either side of the bed, reflective of the purpose-built design facilitating the Velux window in the kitchen below. The result being handy bedside storage that doesn’t take up floor space.

Close by is the home office, light and bright courtesy of two Velux windows. A functional and authentic room featuring more exposed beams and stone.

Ahead and right lies bedroom four, the most modest of the four bedrooms yet bursting with character with its exposed-beam vaulted ceiling containing additional eaves storage. Refreshingly decorated in soft blue tones, this room can easily accommodate a wardrobe and chest of drawers alongside a single bed

Refreshment for the family is on hand to the left, in the house bathroom. Tiled in travertine this room is kept toasty courtesy of underfloor heating. For added convenience, a separate switch allows the towel rail to be kept on in the summer to dry your towels even when the main central heating is off.

For the ultimate in cosy winter ambiance, make your way through to the lounge at the end of the corridor.

Commodious, yet cosy, the vaulted ceiling peaks high above the biscuit carpeted floor of the lounge.

Centre stage is a toasty log burning stove, with its exposed stone backdrop and solid oak lintel.

Windows of all sizes – from large Velux skylights with fitted blinds to peephole windows – filter light in from all sides creating a wholesome and cheerful space.

Robust, original roof trusses and when the fire and the lamps are lit, where better to hunker down for the winter season? A truly inclusive and social space; at Christmas time, take the family to the local wood yard and select your own tree before bringing it home to decorate.

Outside, enjoy low-maintenance outdoor pleasures in your walled garden. This lush manicured lawn is the perfect spot in which to enjoy the morning sun. Tea and crumpets on the patio, anyone?

Get in touch to find out more

Sam Ashdown & Phil Jones

To View The Swiss Barn Burton-in-Kendal, LA6 1LX Call Sam or Phil

On 015394 88811
Email: team@ashdownjones.co.uk

Think this could be your next home?

Contact Us Today

First Name
Surname
Telephone No.
Email Address
Your message