fbpx Skip to content

Millgarth, 1 Old Mill Crescent, Storrs Park, Bowness-on-Windermere, LA23 3QR

4 BED 2 BATH £825,000

Millgarth, 1 Old Mill Crescent, Storrs Park, Bowness-on-Windermere, LA23 3QR

£825,000
  • Ref: 1000_RS0749
  • Type: Detached House
  • Bedrooms: 4
  • Bathrooms: 2
  • Tenure: Freehold
  • Make Enquiry
  • Floorplan
  • View Brochure
  • View EPC

Property Summary

Sublimely set in coveted Storrs Park, enchantingly light and bright, Millgarth signifies sunny sanctuary, a convenient two miles outside of Bowness.

Full Details

Home:
- Built in 1980
- Upside down house
- 4 bedrooms
- Balcony access from lounge and kitchen
- Parking up to 4 cars
- Garage
- Freehold
- Front and rear garden

Services:
Mains Gas, Electricity, Water and Gas

Standing at the head of a quiet cul-de-sac, Millgarth's pleasant position provides it with leafy garden views to the front. Park up on the driveway where there is ample space for four cars, with an integral garage ahead. Private, yet not isolated, Millgarth is set amidst a handful of friendly neighbouring homes.

Wide steps of Lakeland slate provide a sense of elevation, ascending to the front door. Inside, warmth and light make for a welcoming arrival home. Entering at the half landing of an open-tread staircase, light from the quirky triangular windows in the entrance, downstairs and upstairs convene, creating a cheery and bright first impression.

Throughout Millgarth, modern, clean-line décor in classic shades of calico cream create a minimalist blank canvas, adding to the overall aesthetic of light.

Make your way upstairs, turning left into the heart of the home: the contemporary kitchen-dining-living room. A true family space, this room has been relocated into what once was the lounge in order to maximise the views, which entreat to the rear. Trees in the field to the rear shed their leaves in winter to provide glimpses of the lake, whilst the tips of Coniston Old Man and Wetherlam gleam beckoningly in the sunlight.

Mellow, neutral décor sets the scene, in this spacious family room, where light flows in on three sides. Immediately ahead, Amtico flooring warmed by underfloor heating flows, with crisp white units, featuring under cabinet lighting, stretching out in a sociable horseshoe. A Bosch oven and combi microwave oven combine with an induction hob, dishwasher, freezer and larder fridge in this sleek Atlantis kitchen, fitted only two years ago. Chat with family and friends as you prepare dinner,

Dine with the family, or curl up on the sofa to watch a movie in the evening. The sound-proofed wall ensures the sound won't interfere with those watching television in the neighbouring lounge. Sunshine streams in all day creating a bright and inviting space for all. Step outside onto the balcony and soak up the sun in from lunchtime onwards.

Formerly the kitchen, the cosy lounge next door brims with light from a large window and glazed door leading out to the balcony. Set between the window and door, a Gazco modern wall mounted fire, installed only two years ago, issues warmth and cheer throughout the winter. Lavishly sized, there is ample space for a three-seater sofa and two armchairs.

Views abound from the balcony, the perfect place for sipping a digestif with family and friends as the sun melts over the horizon.

Peacefully removed from the mirth and frivolity of the entertaining spaces, the master bedroom is tucked away at the end of the hall. Step into the light, into a room overflowing with illumination courtesy of broad windows to both the east and west. Pause a moment in the sunshine at the window seat to the front and admire the lush green garden views. The inclined setting of this cul-de-sac provides a sense of total privacy; Millgarth's windows are not overlooked. An extensive range of Sharps fitted furniture provides an abundance of storage (including beneath the window seat!) with ample space for a super-king-size bed without compromising on floor space. Views abound to the rear out over the field, catching distant glimpses of Lake Windermere. Total tranquility.

Contemporary and chic, a private bathroom neighbours the master bedroom, fitted three years ago by Billington Design Total Bathroom Solutions of Kendal. Featuring a large, walk in, wet room-style shower with floating wash basin vanity unit and WC, the lux finish of the tiling is evocative of the Lakeland surroundings of Millgarth.

Returning to the entrance, take the stairs down to the lower level. Immediately on the left, discover the integral garage, a versatile space currently used in a variety of ways. Serving as a utility room, the garage contains a sink and plumbing for a washing machine and dryer. Bright and light, windows to two sides provide views out into the garden and across the fields to Claife in the distance, making it ideal to function as a gym. Cyclists have ample wall space upon which to store bikes, whilst to another end of this capacious space there is a large work bench. Brimming with potential, consider the possibility to convert this into an additional room - perhaps a study, playroom or lounge. With independent access via a back door to the rear patio, there - why not create an annex?

Turning along the carpeted hallway, on the left is a bright bedroom, with space for a double bed, boasting views out over the fields and to the distant lake and fells.

Neighbouring this room, another solid oak door opens to a third double bedroom. Currently housing a single bed and armchair, it also serves as a quiet reading room, with inspiring views out over the countryside.

Through the next door on the left, discover an enormous guest bedroom, set beneath the footprint of the master. An array of fitted furniture coats one wall, providing plentiful storage. Light streams in through windows to the front and rear creating a bountiful bright space in which guests can relax and unwind.

Utterly private in its design, when guests come to stay they have the lower level to themselves, whilst the master bedroom remains tucked away on the top floor.

Returning along the hallway, refreshment awaits in the spacious bathroom, tiled underfoot with a lighter tile to the walls. Enjoy an evening soak in the large P-shape bath, with an overhead shower. There is also a wall mounted wash basin and WC.

Soak up the morning sunshine on the seating to the front of Millgarth, shielded by the slate steps and overlooking the front garden where a manicured lawn and mature trees paint a pretty picture. In springtime the azaleas and rhododendrons tree puts on a show of blossom, a sight to behold.

Follow the slate path along the side of the home where mature hedging to the north provides a screen of privacy without compromising light or sunshine. To the left, dry stone walling embodies the essence of the Lake District, providing a secure boundary for children and pets. Swathes of lawn, bordered by mature shrubs, rhododendrons, camelias and fiery acers, provide a spectacular foreground to the open views of fields and fells beyond.

Fire up the barbecue for sizzling summer days and scintillating conversation with family and friends; a large Lakeland slate patio extends from the rear, with shelter and shade supplied in part by the balcony above.

Tucked away behind a large tree is a storage area for a wheelbarrow or composting, whilst a shed and another gate are secreted to the other side of the home.

** For more photos and information, download the brochure on desktop. For your own hard copy brochure, or to book a viewing please call the team **


Tenure: Freehold

Location

Scroll To Top